Niilo Mäki Instituutin avoimet ovet -verkkotapahtuma

Tervetuloa mukaan Niilo Mäki Instituutin avoimet ovet -verkkotapahtumaan torstaina 5.5.2022 klo 13! Webinaaritilaisuudessa pääset kuulemaan Niilo Mäki Instituutin toiminnasta ja keskustelemaan NMI:n asiantuntijoista koostuvan paneelin kanssa.

Niilo Mäki Instituutin työ oppimisen ja oppimisvaikeuksien parissa on tutkimuksen, kehittämistyön ja käytännön opetustyön vuoropuhelua. Kehitämme uusia materiaaleja ja toimintamalleja tutkimusperustaisesti. Se tarkoittaa, että tuotamme materiaalia tutkimuksen tuloksiin nojaten, tutkimme materiaalien vaikutuksia ja muokkaamme niitä tarpeen mukaan.

Ilmoittautuneille lähetetään muutama päivä ennen tapahtumaa Zoom-linkki ja tarkemmat ohjeet osallistumiseen. Mikäli et pääse mukaan webinaariin, verkkotapahtumasta tehdään tallenne, jonka linkki lähetetään ilmoittautuneille tapahtuman jälkeen. Etukäteen mietityt kysymykset voi lähettää myös ilmoittautumisen yhteydessä ja niihin pyritään vastaamaan, vaikka et itse pääsisikään paikalle.

Ilmoittaudu tapahtumaan tämän sivun alaosassa ­­- lämpimästi tervetuloa!

Panelistit

Latvala Juha-Matti – FT, toiminnanjohtaja

Latvala on Niilo Mäki Instituutin toiminnanjohtaja. Hän on väitellyt vuonna 2006 kodin ja koulun yhteistyön tukemisesta tieto- ja viestintätekniikan avulla. Hänellä on myös luokanopettajan koulutus. Aiemmin hän on toiminut vastaavana tutkijana Suomen Akatemian rahoittaman ReadAll-hankkeen Niilo Mäki Instituutin osuudessa ja projektipäällikkönä LukiMat-hankkeen lukemisen osa-alueella sekä osallistunut Ekapeli-oppimispelin sisältöjen kehittämiseen. Latvala toimii myös NMI:n kouluttajana koulutuksissa, joiden teemat liittyvät pääosin Ekapeliin ja sen käyttöön lukemaan oppimisen tukena sekä LukiMat-verkkopalveluun.

Kultti-Lavikainen Nina – kehityksen ja kasvatuksen erikoispsykologi, PsL, kognitiivinen psykoterapeutti, neuropsykologi

Nina työskentelee Niilo Mäki Instituutin ja Jyväskylän kaupungin perheneuvolan Lastentutkimusklinikalla vastaavana psykologina. Työssään hän kohtaa lasten ja nuorten oppimisvaikeuksia, neuropsykiatrisia vaikeuksia sekä koulunkäynnin pulmia. Oppimisvaikeuksien ja neuropsykiatristen vaikeuksien arvioinnin ja kuntoutuksen lisäksi työ koostuu vanhempien tukemisesta sekä koulun henkilökunnan ja psykologien konsultaatiosta ja työnohjauksesta. Lastentutkimusklinikalla tehdyn työn näkökulmasta Nina on ollut kirjoittamassa Kummi -sarjan julkaisuja: Kummi 4 oppimisvaikeuksien arvioinnista, Kummi 5 lukemisen ja kirjoittamisen ryhmäkuntoutuksesta sekä Kummi 15 toiminnanohjauksen ryhmäkuntoutuksesta. Nina työskentelee lisäksi Niilo Mäki Instituutin kouluttajana.

Kettunen Annastiina – FM, äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja, tohtorikoulutettava, Niilo Mäki Instituutti

Kettunen on työskennellyt useassa Niilo Mäki Instituutin ja Jyväskylän yliopiston tutkimus- ja kehittämishankkeessa. Annastiina on toiminut mm. Lukumummi ja -vaari -toiminnan ylläpitohankkeessa projektityöntekijänä sekä ollut kehittämässä sanaston oppimista tukevaa peliä Kielellisten taitojen ja lukemisen tukeminen -hankkeessa. Väitöskirjassaan Kettunen tutkii edistyneiden suomenoppijoiden kielenkäyttöä. Lukumummit ja -vaarit toiminnassa Kettusen vastuualueena on levittää Lukumummi ja -vaari kerhoa, jossa alakouluikäiset lapset lukevat vapaaehtoisten senioreiden kanssa omalla äidinkielellään, joka on jokin muu kuin suomi.

Lukumummit ja -vaarit ovat innokkaita vapaaehtoisia senioreita, jotka lukevat mielellään kouluilla lasten kanssa. He tukevat lasten teknisen lukutaidon ja sanavaraston kasvua sekä innostavat lukemisen pariin myös vapaa-ajalla. Lukumummit ja -vaarit käyvät kouluilla lukemassa kerran viikossa, yhden oppilaan kanssa kerrallaan noin yhden oppitunnin verran. Kahdenkeskisillä lukutuokioilla luetaan kirjaa ja keskustellaan luetusta monipuolisesti. Monikielisten oppilaiden kanssa opitaan myös kirjan tekstistä uusia sanoja ja esimerkiksi sitä, miten sanat lausutaan. Lukutuokioilla on tarkoitus harjoitella lukemista ja herättää lukumotivaatiota, jotta lukemisen harjoittelu jatkuisi kotonakin. Mummit ja vaarit saavat perehdytyksen toimintaan ja vertaistukea muilta vapaaehtoisilta. Toimintaa kehittävät Niilo Mäki Instituutti ja Mannerheimin Lastensuojeluliitto. Lue lisää: Etusivu – lukumummitjavaarit.fi

Ilmoittautuminen

Ilmoittautuminen tapahtumaan on suljettu. Mikäli haluat lisätietoja tapahtumasta, lähetä sähköpostia osoitteeseen tiedotus@nmi.fi. Ilmoitathan viestissä mitä webinaaria tai -työpajaa viestisi koskee.

Kiitos!