Yhteispeli – menetelmä ja koulutus kouluyhteisön tueksi

Yhteispeli on tutkimusperustainen menetelmä, joka vahvistaa kouluyhteisön hyvinvointia ja lasten tunne- ja vuorovaikutustaitoja ala- ja yhtenäiskouluissa. Menetelmä on kehitetty suomalaisessa koulukontekstissa, ja sen tavoitteena on vaikuttaa myönteisesti koko koulun toimintakulttuuriin, oppilaiden arkeen sekä opettajien ja muun henkilökunnan työhyvinvointiin. Yhteispeli tarjoaa konkreettisia, johdonmukaisia ja helposti arkeen vietäviä toimintatapoja, joiden avulla voidaan edistää luokkien työrauhaa, vahvistaa oppilaiden sosiaalisia taitoja ja tukea koulun yhteisöllistä kehittämistä.
Yhteispelin ytimessä ovat tunne-, vuorovaikutus- ja vastuunottotaidot, joita harjoitellaan rakenteellisilla, toistuvilla toimintatavoilla. Näitä ovat esimerkiksi Luokkapiiri, jossa harjoitellaan kuuntelemista ja keskustelua, Teen itse -tuokiot, joissa opitaan keskittymistä ja itsesäätelyä, sekä Teemme yhdessä -harjoitukset, jotka tukevat yhteistyötaitoja. Kodin ja koulun välistä vuorovaikutusta vahvistetaan tutustumistapaamisten, vanhempainiltojen ja juttutuokioiden avulla. Koulun henkilökunnan käyttöön taas tarjotaan esimerkiksi työyhteisökokousrakenteita, Huoltamo-toimintaa työn kuormituksen käsittelyyn sekä Pikkukursseja osaamisen jakamisen tueksi.
Yhteispeli ei ole erillinen ohjelma vaan koulun omiin rakenteisiin ja aikatauluihin sovitettavissa oleva toimintamalli, joka tukee koulutyötä kokonaisvaltaisesti. Menetelmää on kehitetty opettajien, rehtoreiden, oppilaiden ja vanhempien kanssa jo yli yhdeksän vuoden ajan, ja sen kehittämistä ovat rahoittaneet opetus- ja kulttuuriministeriö sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Koulutuksia järjestää Niilo Mäki Instituutti, joka on toteuttanut Yhteispeli-koulutuksia vuodesta 2016 alkaen jo 160 koululle ja yli 3000 osallistujalle.
Yhteispeli-koulutus on rakennettu kolmen koulutuskokonaisuuden varaan. Rehtorikoulutus keskittyy koulun kehittämisprosessien johtamiseen, työyhteisön toimintatapojen rakentamiseen ja hyvinvoinnin tukemiseen. Opettajakoulutus tarjoaa toiminnallisia ja käytännönläheisiä menetelmiä lasten tunne- ja vuorovaikutustaitojen tukemiseen sekä kodin ja koulun yhteistyöhön. Kolmas kokonaisuus on työyhteisökoulutus, joka toteutetaan koululla koko opetushenkilöstölle, ja jossa keskitytään yhteiseen työskentelyyn, osaamisen jakamiseen ja työhyvinvoinnin vahvistamiseen.
“Koulutustapa on vuorovaikutteinen ja tahti tarkoituksella rauhallinen, mikä mahdollistaa koulutettaville oman työn kiireettömän reflektoinnin ja keskusteluajan kollegoiden kanssa keskellä muuten hyvin hektistä työarkea.”, Yhteispeli-kouluttaja Sari Alanen toteaa.
Koulutus toteutetaan vuoden mittaisena prosessina, jossa rehtorit ja opettajat osallistuvat kolmeen alueelliseen koulutuspäivään. Kouluttaja saapuu koululle kolme kertaa kouluttamaan koko henkilökuntaa YS-ajalla. Yhteispeli-koulutus voidaan toteuttaa myös tilauskoulutuksena useammalle koululle samanaikaisesti.
Koulutuksen vaikutukset näkyvät koulun arjessa monin tavoin: työrauha paranee, oppilaat saavat enemmän kavereita, itsetunto vahvistuu, ristiriitojen käsittely taito paranee ja kodin ja koulun yhteistyö sujuvoituu. Myös henkilökunnan kokema työkuormitus vähenee ja koulun kehittäminen saa selkeämmän rakenteen.
Osallistujien palaute on ollut erittäin myönteistä: koulutus on koettu käytännönläheiseksi, ajankohtaiseksi ja helposti arkeen vietäväksi. Monet ovat kuvanneet koulutusta yhdeksi harvoista, joka on aidosti tarjonnut uusia työkaluja omaan työhön ja konkreettisia ideoita, jotka on otettu heti käyttöön. Koulutuksen sisällöt tukevat sekä oppilaan kasvua että koko kouluyhteisön toimintaa – ja parhaimmillaan ne jäävät osaksi koulun pysyvää toimintakulttuuria.
Lisätietoa Yhteispeli-menetelmästä ja koulutuksista löytyy:
🌐 Yhteispeli-koulutus
📘 Yhteispelin käsikirja (PDF)
🎥 Videot toimintatavoista ja koulutuksesta
🌐 Artikkeli NMI-Bulletinissa
