Verktyg för kartläggning av och stödjande av läs- och skrivfärdighet

Under de senaste åren har Niilo Mäki Institutet utvecklat flera svenskspråkiga material för kartläggning och stödjande av läs- och skrivfärdigheter. Inom en snar framtid kommer det att finnas verktyg för kartläggning av både läsförberedande förmågor för 5- och 6-åringar samt material för kartläggning av läs- och skrivförmågor för hela den grundläggande utbildningen samt andra stadiet och vuxna. Därtill finns även material för stödjande av både automatisering av ordavkodning och läsflyt bland elever.

Även NMI Kliniken erbjuder numera tjänster för kartläggning av läs- och skrivfärdigheter på svenska.

Kartläggning, planering och genomförande av stöd går hand i hand

”Respons på stöd” (RTI) är en modell för kartläggning av lärande och planering av stöd, där dessa går hand i hand. Modellen betonar ett systematiskt och evidensbaserat arbete med kartläggning och stöd – dvs. att man använder metoder som har bevisad tillförlitlighet och effektivitet. Vid kartläggning av läs- och skrivfärdigheter innebär det att materialen är noggrant konstruerade och normerade. Dessutom ska kartläggningsmaterialen fokusera på de färdigheter som är viktiga i varje åldersstadium i det aktuella språket och kontexten.

Forskning om läs- och skrivsvårigheter visar att tidigt stöd är mest effektivt. Tidigt stöd kräver dock att svårigheterna identifieras i ett tidigt skede. För en del elever uppstår läs- och skrivsvårigheter först senare i skolgången, och därför är kartläggning under hela skolgången och särskilt vid övergångar viktig. För att planera och genomföra stöd är identifiering av stödbehovet en viktig åtgärd.

Verktyg för identifiering av stödbehov, individuell kartläggning och uppföljning av lärandet

Niilo Mäki Institutet ger ut svenska kartläggnings- och stödmaterial. Alla material finns tillgängliga till försäljning via koju.nmi.fi

Under skolåldern

NAPP- tidig kartläggning av förutsättningar för inlärning för 5- och 6-åringar utkommer år 2026. Materialet har utvecklats inom ett projekt finansierat av Sundells stiftelse och Utbildningsstyrelsen. Materialet innehåller uppgifter som utgör viktiga förutsättningar för inlärning; begreppsförståelse, hörförståelse, fonologisk medvetenhet, bokstavskännedom, snabb benämning (föremål och antal).

Spel-Ett är en digital app för övning av fonem-grafem (ljud-bokstav)-kopplingar och grundläggande läsinlärning. Spel-Ett lämpar sig för elever i förskolan, framför allt då det finns en oro för svårigheter i läsutvecklingen.

Den grundläggande utbildningen

För den grundläggande utbildningen finns nu flera material för kartläggning av läsning, skrivning och läsförståelse tillgängliga. En del av dessa finns i pappersformat medan andra även finns tillgängliga digitalt på Niilo Mäki Institutets Arvid-plattform. Digitala screeningar underlättar och effektiverar speciallärarens arbete då uppgifterna både utförs, kontrolleras och poängsätts digitalt. Elever med risk för läs- och skrivsvårigheter kan snabbt identifieras med de digitala verktygen, för att därefter följas upp individuellt. Det här möjliggör snabbare processer för stödåtgärder för eleverna.

Inom projektet InLärning och Stöd utvecklades och normerades materialet ILS – Individuell Läsning och Skrivning för årskurserna 1, 2, 3 och 5 och som innehåller uppgifter som mäter fonologisk medvetenhet, läsflyt (både i grupp och individuellt), rättstavningsförmåga. Syftet med materialet är att tidigt identifiera elever i risk för  läs- och skrivsvårigheter och följa upp elevernas läs- och rättstavningsutveckling från årskurs 1 till årskurs 5.

 ILS – Individuell Läsning och Skrivning för årskurserna 7 och 9 är en fortsättning på tidigare nämnda material med uppföljande läs- och rättstavningsuppgifter. Dessutom innehåller detta material kartläggning av elevernas läsförståelse. I årskurs 7 gör eleverna läsförståelsen i pappersformat. För årskurs 9 finns ett separat digitalt kartläggningsmaterial i läsförståelse (Kartläggning av läsförståelse för åk 9, andra stadiet och vuxna).

InLärning och Stöd-projektet har pågått sedan 2015 med finansiering från Svenska kulturfonden, Stiftelsen Brita Maria Renlunds minne och Svenska Folkskolans Vänner.

Med stöd av finansiering från Utbildningsstyrelsen har material för kartläggning av läsförståelse i åk 2 (Frida och djuren – digital kartläggning av läsförståelse i åk 2), åk 3 (Fyra toner på dragspelet – digital kartläggning av läsförståelse i åk 3) och åk 5 (Ida och Filip – digital kartläggning av läsförståelse i åk 5) kunnat revideras och få nya uppdaterade normer. De reviderade materialen finns nu tillgängliga i digitalt format.

Gruppuppgifterna i materialen ILS – Individuell Läsning och Skrivning digitaliseras och normeras (ILS Digi) under våren 2025 för hela den grundläggande utbildningen från årskurs 1 till årskurs 9. Förutom läs- och skrivuppgifterna ingår även uppgifter i räkneflyt (addition, subtraktion, multiplikation, division). Utbildningsstyrelsen deltar i finansieringen av digitaliseringen.

Inom projektet InLärning och Stöd (ILS) i finlandssvenska skolor utarbetades materialet SSB – Test i Snabb Seriell Benämning. Testet kontrollerar barnens färdigheter i snabb benämning och har normer för 6–12-åringar (normer för 13–16 åringar är under arbete). Snabb benämning innebär förmågan att snabbt hämta bekanta ord från minnet, som t.ex. färger, bokstäver och föremål. Benämningshastigheten förutspår bland annat utvecklingen av läs- och räknefärdigheter och har ett starkt samband med bl.a. läsflyt.

”Det är av oerhört stor vikt att ha tillgång till ett aktuellt forskningsbaserat kartläggningsmaterial som har utarbetats specifikt för våra finlandssvenska förhållanden”, säger speciallärare Anna-Lena Röblom.

Spel-Ett och Spel-Ett Läsflyt som stöd i övning av grundläggande läsfärdigheter och läsflyt

Spel-Ett baseras på det finskspråkiga Ekapeli som har blivit bekant för många under de senaste 20 åren. Flera versioner av spelet har utvecklats för olika målgrupper och på många språk. Spelen kan laddas ner och användas gratis via Niilo Mäki Institutets tjänst www.lukimat.fi. För mobila enheter kan spelen laddas ner direkt från appbutikerna.

Spel-Ett är en digital app för övning av kopplingen mellan fonem och grafem (ljud-bokstav) och grundläggande läsinlärning. Spelet är adaptivt, vilket innebär att uppgifterna anpassas till elevens kunnande och spelet försäkrar sig om att eleven kan de övade bokstäverna innan hen kan gå vidare till svårare uppgifter. Då spelaren lärt sig några bokstäver får hen pröva på att läsa korta ord. För att repetitionen och övningen skall vara motiverande innehåller spelet uppmuntrande belöningar och pris till spelaren.

Då eleven knäckt läskoden ska avkodningen automatiseras, vilket kan kräva mycket övning. Spel-Ett Läsflyt erbjuder ett roligt och motiverande sätt att öva läsningen och utveckla läsflyt. Övningarna syftar att automatisera läsningen av högfrekventa ord, vanliga ändelser och ordstammar. Finlandssvensk forskning från ILS-projektet, visar att spelet bidrar till att utveckla läsningen för svaga läsare i årskurs två och tre och upprätthåller elevernas motivation för att öva läsning.

Stödmaterial för läsförståelse

I KUMMI kartläggnings-, undervisnings- och rehabiliteringsmaterial finns material för att stödja läsförståelse, KUMMI 1. Läsförståelse: teorier och övningar. I materialet behandlas läsförståelseteori och undervisning av läsförståelsemetoder. Därtill finns också färdiga övningar för kopiering. Målet med övningarna är att lära eleverna ett aktivt förhållningssätt till texten genom grupparbete och gemensam tankeverksamhet. Materialet lämpar sig att användas i klass, smågrupp eller individuellt.

NMI Kliniken som stöd för kartläggning och utveckling av läs- och skrivfärdigheter

NMI Kliniken erbjuder stöd när utvecklingen av läs- och skrivfärdigheter väcker oro. Det är möjligt att söka sig till NMI Kliniken för läs- och skrivutredning, där läsflyt, läsförståelse och rättstavning kartläggs. På basis av resultaten från kartläggningen får man ett utlåtande som kan användas till exempel vid inträdesprov eller studentexamen. NMI Klinikens tjänster finns tillgängliga i Vasa och Pargas, samt på distans för vuxna.

“NMI Klinikens verksamhet har tagits väl emot av kunder i olika åldrar, och det är vi glada för,” säger den kliniska chefen Nina Kultti-Lavikainen vid NMI Kliniken.

Läs mer:
www.nmi.fi/ils
Svenskspråkiga material
NMI Kliniken