Tältä sivulta löydät ohjeet ja vinkit Niilo Mäki Instituutin järjestämään webinaariin osallistumiseen. Antoisaa webinaaria!

Zoom-verkkokokouspalvelu
Webinaari lähetetään Zoom-verkkokokouspalvelun kautta. Helpoin tapa käyttää Zoomia on ladata ilmainen sovellus tietokoneellesi. Voit ladata ohjelman ennakkoon laitteellesi tästä: https://zoom.us/download. Jos katsot webinaaria tietokoneelta, valitse latausvaihtoehdoista Zoom Client for Meetings ja paina Download. Voit myös ladata ohjelman älypuhelimelle tai tabletille kohdasta Zoom Mobile Apps tai puhelimesi sovelluskaupasta.

Jos sinun ei ole mahdollista asentaa Zoomia, voit osallistua myös Internet-selaimella. Huom! Tällöin on suositeltavaa olla käytössä Google Chrome-selain, versio 2.4.943.510 tai uudempi, ryhmäkeskustelujen toimivuuden takaamiseksi.

Kirjautuminen
Suosittelemme varaamaan aamulla hieman aikaa tekniikan varmistamiseen, jotta koulutuspäivä alkaisi mahdollisimman mukavasti. Webinaarilähetykseen pääset saamasi suoran linkin kautta. Linkin löydät koulutuksen verkkoympäristöstä tai tervetulokirjeestä. Linkkiä painaessasi voit liittyä webinaariin Internet-selaimellasi (join from your browser). Jos olet asentanut Zoom-sovelluksen, linkkiä painettuasi sinulta kysytään sallitko sivun avata ohjelma Zoom.us. Valitse Salli. Valitse ääniasetuksiksi Join with Computer Audio niin äänet ovat automaattisesti päällä. Muuten sinun tulee laittaa äänet erikseen päälle webinaarin ollessa käynnissä webinaari-ikkunan vasemmasta alareunasta kohdasta Join audio.

Mikäli et jostain syystä pääse liittymään suoraan linkillä, mene kirjautumissivulle https://nmi-fi.zoom.us/join ja lisää kenttään kokouksen ID-koodi, joka löytyy myös verkkoympäristöstä. Käytä kirjautumiseen koko nimeäsi (ei nimimerkkiä), jotta voimme tarkistaa osallistujat. Kirjauduttuasi webinaariin pääset odotushuoneeseen (waiting room). Kaikki waiting roomissa olevat tarkistetaan ilmoittautumislistasta ja päästetään sen jälkeen mukaan webinaariin.

Laitteet ja tekniset vaatimukset
Suosittelemme osallistumaan webinaariin tietokoneelta, erillisessä rauhallisessa tilassa. Varmistathan etukäteen tietokoneesi sekä äänien, mikrofonin ja kameran toimivuus. Voit käyttää joko kuulokkeita joissa on myös mikrofoni, tai tietokoneen omia sisäänrakennettuja kaiuttimia sekä mikrofonia. Kuulokkeita käyttämällä saa useimmiten parhaimman äänenlaadun. Varmista myös, että käytössäsi on hyvä Internet-yhteys. Jos käytät Zoomia Internet-selaimella, selaimen on oltava ryhmäkeskustelujen toimivuuden takaamiseksi Google Chrome, versio 2.4.943.510 tai uudempi.

Webinaarin alkaessa osallistujien kamera on poissa päältä. Mikrofoni ja kamera kannattaakin pitää mykistettynä silloin, kun et sitä tarvitse laajakaistan säästämiseksi. Muista kuitenkin avata mikrofoni, jos haluat esittää suullisen kysymyksen. Kameran ja mikrofonin voi webinaarin aikana mykistää tai avata webinaari-ikkunan vasemmasta alakulmasta. Sieltä voit myös testata äänien ja mikrofonin toimivuutta. Jos äänet eivät toimi ja webinaarin aikana vasemmasta alakulmasta löydät kohdan Join audio, paina siitä.

Chat
Webinaarin aikana voit myös esittää kysymyksiä tai kommentteja chatissa. Chattiin pääset webinaari-ikkunan oikeasta alareunasta, kun painat puhekuplaikonilla varustettua chat-painiketta. Chatin kautta voit lähettää viestejä kaikille (To: everyone), tai vaihtaa kolmen pisteen kohdalta vain jonkin osallistujan tai kouluttajan.

Ryhmäkeskustelut webinaareissa
Joissakin webinaareissamme osallistujat jaetaan webinaarin aikana välillä pienempiin keskusteluryhmiin. Pienryhmäkeskustelut tapahtuvat Zoomin Breakout Room toiminnon avulla. Kouluttaja jakaa osallistujat ryhmiin ja määrittelee koska ryhmäkeskustelut alkavat ja päättyvät. Sinun ei tarvitse tehdä muuta kuin painaa Join jos sinulle tulee kutsu liittyä Breakout Roomiin. Keskusteluajan päätyttyä siirryt automaattisesti takaisin yhteiseen webinaari-ikkunaan. Jäät yhteiseen webinaaritilaan, jos jostain syystä et onnistu liittymään keskusteluhuoneeseen, se ei toimi kunnolla tai kirjaudut sieltä jostain syystä ulos. Laita silloin mikrofoni päälle ja kerro kouluttajalle, niin hän lisää sinut uudelleen ryhmään.

Webinaarinäkymä ja muut toiminnot
Voit valita kahdesta eri näyttötilasta haluamansa. Näkymää vaihdetaan webinaari-ikkunan oikeasta yläreunasta. Speaker view -näkymässä Zoom nostaa etualalle aina aktiivisena olevan puhujan ja muut osallistujat näkyvät ruudun yläreunassa. Gallery view näyttää ruudulla kaikki osallistujat (max 49) kerrallaan. Webinaari-ikkunan alareunassa näkyvästä Participants-kohdasta näet muut osallistujat. Reactions -kohdasta voit esimerkiksi näyttää peukkua, silloin peukku näkyy kuvasi kohdalla kymmenen sekunnin ajan.

Tekninen tuki
Webinaariin liittyvissä teknisissä kysymyksissä voit olla yhteydessä:
Niko Hoffren, 040 658 6504, niko.hoffren@nmi.fi