Kaninhistorier – Träning i aktiv hörförståelse

120,00 

Författare: Aino Mattinen, Anu Kajamies, Pekka Räsänen, Minna Hannula-Sormunen & Erno Lehtinen
Förlag: Niilo Mäki Instituutti
Utgiven: 2015
Syfte: Träningsprogram
Målgrupper: Barnträdgårdslärare/förskollärare och speciallärare inom dagvården

87 varastossa

Tuotetunnus (SKU): Harj7 Osasto: Avainsanat tuotteelle , , , ,

Kuvaus

Programmet mål
Det främsta målet med Kaninhistorier är att konsekvent och långsiktigt utveckla hörförståelsen hos barn med bristande språkutveckling. Därtill stöder programmet utvecklingen av hörförståelse hos alla 4–6-åringar. Programmets andra mål är att förbättra daghemspersonalens förmåga till handledning i fråga om barnens hörförståelse. Programmets tredje mål är att hjälpa barnens föräldrar att stöda sina barns utveckling av hörförståelse genom interaktiv läsning. Det fjärde målet är att stärka daghemspersonalens förmåga att engagera sig i och göra observationer av den gemensamma målinriktade verksamheten som Kaninhistorier innebär. Dessutom syftar programmet till att stärka samarbetet mellan daghem och föräldrar genom att tillhandahålla material som daghemmet kan använda för att hjälpa barnen utveckla sin hörförståelse tillsammans med sina föräldrar.

Kaninhistorier i praktiken
Programmet innehåller 20 brev som utgör handlingen i en berättelse. Breven läses och bearbetas enligt en modell för interaktiv läsning både på daghemmet och i hemmet. På detta sätt uppmuntras barnet att diskutera berättelsen, fundera över berättelsens händelser och ställa frågor om berättelsen. Barnet får också hjälp att förstå och tolka berättelsens händelser genom sina egna erfarenheter och konkreta exempel.

Kaninhistorier – Träning i aktiv hörförståelse har tagits fram i anknytning till forskningsbaserad uppföljning.
Forskningsresultaten har visat att barnen drar nytta av Kaninhistorierna och utvecklar sin hörförståelse. Daghemspersonal och föräldrar har också upplevt sig få stöd via programmet.

Kaninhistoriernas handling förs framåt genom brev som Mamma Kanin skickar. Efter att man läst brevet hjälper barnen Lilla Kanin att förstå vad Mamma Kanin skrev i sitt brev. Varje brev innehåller anvisningar och exempel på hur berättelsens händelser kan bearbetas på daghemmet och i hemmet.

Programpaketets skriftliga material är indelat i tre delar:
1. Handbok för aktiv hörförståelse
2. Kaninhistorier som läses på daghemmet inklusive anvisningar, en kartläggning av hörförståelse och deltagarbevis till barnen
3. Kaninhistorier som läses hemma, en presentation av programmet till föräldrarna samt föräldrarnas och daghemmets samarbetsplan.

I programpaketet ingår även
4. en postlåda
5. Lilla Kanin
6. 18 bilder
7. en Kaninhistorier-dvd
8. en cd-rom med kopieringsmaterial, som finns också nedladdningfiler
9. en anslagstavla och bildkort som används för kartläggning.

En barnträdgårdslärares kommentar:
Programmet ger en annorlunda metod för sagoläsning, där man håller kvar barnens intresse genom aktiviteter och genom att ställa frågor om berättelsen samt hjälpa barnen att berätta egna saker.

En förälders kommentar:
Kaninhistorierna har varit inspirerande och intressanta. De har väckt tankar hos barnet och barnet har pratat mycket om dem. Det är bra att posten kommer hem, så att föräldrarna också får diskutera berättelsen med sitt barn. Efter att man själv har läst breven har det varit enklare att förstå entusiasm och förklaringar om berättelsen.

Arbetet med en finlandssvensk version av kaninhistorier har understötts av Stiftelsen Brita Maria Renlunds minne.

Läs om Kaninhistorier Opettaja-lehti 38/2014, “här”:http://www.nmi.fi/ajankohtaista/janistarinoista-juttu-opettaja-lehdessa

“Infoblad om Kaninhistorier”:http://www.nmi.fi/fi/koulutus/koulutustiedotteet/kaninhistorier/at_download/file

Du kan också beställa eller fråga via e-post: maria.haakana@nmi.fi

Lisätiedot

Paino 4 kg (kilogramma)