AKI – Alakoulun DigiLukiseula luokille 1–2

0,00 

Tärkeää tietoa tilaajalle:

Valitse lisenssien määrä kohdassa “Oppilastunnusten määrä” EI “Lisää ostoskoriin” -painikkeen vasemmalta puolen!

Pienin mahdollinen lisenssi sisältää 50 oppilastunnusta eli testauskertaa. Oppilastunnukset eivät vanhene, ainoastaan vähenevät käytön mukaan. Mikäli haluat valmiista vaihtoehdoista poikkeavan määrän, valitse tunnusmääräksi lähin pienempi luku ja kirjoita kassalla lisätietoihin toivomasi määrä. Jos haluat tilata lisää tunnuksia aiemmin tilatun lisenssin alle, tilaa tästä ja ota yhteyttä käyttäjätukeen ennen kuin aktivoit lisenssin.   

Kuvaus

Digitaaliset arviointivälineet helpottavat ja nopeuttavat opettajan ja erityisopettajan arviointityötä: tehtävien tekeminen, tarkistaminen ja pisteyttäminen onnistuvat koko opetusryhmälle yhden oppitunnin aikana. Riski lukemisen ja kirjoittamisen vaikeuksiin voidaan sähköisen seulan avulla tunnistaa luotettavasti ja vaivattomasti, mikä mahdollistaa varhaisen tuen tarpeen tunnistamisen sekä tarvittavien tukitoimien antamisen oppilaille aiempaa nopeammin. Niilo Mäki Instituutissa kehitetyt sähköiset luku- ja kirjoitustaidon arviointivälineet ovat tutkimusperustaisia. 

Alakoulun DigiLukiseula luokille 1–2 on maksutta koulujen käytössä. Se vastaa sisällöiltään LukiMat-palvelun lukemisen ja kirjoittamisen 1. ja 2. luokan kevään tuen tarpeen tunnistamisen välineitä (ks. http://www.lukimat.fi/lukimat-oppimisen-arviointi/materiaalit/tuen-tarpeen-tunnistaminen). Väline sisältää myös peruslaskutaidon sujuvuuden arviointitehtävät.

Alakoulun DigiLukiseula luokille 1–2 sisältää seuraavat tehtävät:

  • Lukusujuvuus (Luksu)
  • Oikeinkirjoitus (Sanelu)
  • Yhteen- ja vähennyslaskusujuvuus (Matsu)

Oppilaan tuloksia pääsee tarkastelemaan tehtäväkohtaisesti. Jokaisen tehtävän kohdalle tulee näkyviin lyhyt koonti oppilaan kaikkien vastausten ja oikeiden vastausten määrästä, vastaamiseen käytetystä ajasta ja tehtävän tuloksesta persentiilinä. Koonnin alla vastaukset ovat nähtävillä kokonaisuudessaan, jolloin niitä voi tarkastella myös laadullisesti (esimerkiksi sanelun sanoja). Jokaisen tehtävän kohdalla on myös lyhyt kuvaus tehtävän sisällöstä ja sen tarkoituksesta.  

Käyttäjätuki on tavoitettavissa arkisin klo 9–13.30.

Mitä seulonnan jälkeen? 

Seulontamenetelmä on tuen tarpeen tunnistamisen väline, jota ei ole tarkoitettu lukiongelmien toteamisen ainoaksi välineeksi, vaan työkaluksi, jonka avulla pystytään tehokkaasti tunnistamaan ne oppilaat, joiden ongelmat näyttävät viittavan lukivaikeuden riskiin ja edellyttävän lukemisen ja kirjoittamisen taitojen tarkempaa arviointia. Seulontamenetelmän testitulokset ohjaavatkin valikoimaan joillakin osa-alueilla heikosti menestyviä oppilaita tarkempaan tuen tarpeen selvittelyyn yksilötestien avulla.  

Luokille 1–2 on olemassa kattavasti yksilötestejä ja oppimisen seurannan välineitä osana LukiMat-palvelua: www.lukimat.fi/lukimat-oppimisen-arviointi/materiaalit
Luokille 1–6 ollaan parhaillaan kehittämässä sekä yksilöllisen arvioinnin että oppimisen seurannan välineitä, jotka arvion mukaan valmistuvat syksyn 2024 aikana. Lue lisää: AKI – Yksilöllinen arviointi ja oppimisen seuranta luokille 1–6

Tutustu tukivastemallin mukaiseen lukitaitojen arviointiin www.nmi.fi/lukiarviointi

Tilaus ja käyttöönotto 

Opettaja, rehtori tai muu hankinnoista vastaava henkilö tilaa lisenssit tarvittavalla tunnusmäärällä Kojusta ja antaa lisenssiavaimen kaikille niille oppilaitoksensa opettajille, jotka teetättävät tehtäviä oppilaille. Lisenssiavaimella opettaja saa oikeuden teettää tehtäviä. Opettaja rekisteröityy ja kirjautuu järjestelmään ja luo siellä tunnuksia oppilaille sen verran kuin tarvitsee.  Kirjautumisohjeet alustalle saa toimitusvahvistuksesta. Tunnukset/ lisenssit vähenevät sitä mukaa kuin niitä käytetään, reaaliaikaisesti. Käyttämättömät tunnukset/ lisenssit eivät vanhene, vaan niitä voi käyttää esim. seuraavanakin lukuvuonna, jos niitä jää yli.  

Huom! Testiajankohtaa miettiessäsi, huomioi rekisteröintiin ja lisenssien tilaukseen sekä oppilastunnusten luomiseen menevä aika. Ennen arviointia on tärkeää tutustua arviointimenetelmän käyttöön käsikirjan ja ohjevideon avulla. 

Huomioi, että oppilaat tarvitsevat tehtävien tekemiseen tietokoneen, näppäimistön, hiiren ja kuulokkeet. Selaimena käytetään joko Chromea tai Mozilla Firefoxia. Tehtävien teko onnistuu myös Ipadilla.  

Tiivistetysti 

1) Tilaaja (rehtori/ opettaja tai vastaava) saa tilauksen yhteydessä lisenssiavaimen ja aloitusoppaan sähköpostiinsa.
2) Tilaaja tai rekisteriasioista vastaava täyttää henkilötietojen käsittelysopimuksen ja palauttaa sen Niilo Mäki Instituutille.
3) Tilaaja jakaa lisenssiavaimen ja aloitusoppaan opettajalle/ opettajille.
4) Opettaja rekisteröityy osoitteessa arvio.nmi.fi ja käyttää lisenssiavainta saadakseen oikeuden lisenssiin.
5) Tällä lisenssillä opettaja saa käyttöliittymän haltuunsa ja pääsee luomaan tunnuksia oppilailleen (tunnus/ oppilas) sekä tarkastelemaan tehtävien tuloksia arviointitilaisuuden jälkeen.
6) Tunnuksilla oppilaat pääsevät tekemään tehtävät. 

Tietojen säilytyksestä ja tietosuojasta 

Oppilaiden henkilötiedot (nimi ja ryhmä) tallentuvat Niilo Mäki -säätiön suojatulle palvelimelle, jossa niitä säilytetään neljän vuoden ajan. Sen jälkeen aineisto anonymisoidaan eli tehtävien tulosten yhteydestä poistetaan henkilötiedot (oppilaan nimi, ryhmä). Anonymisoituja tehtävien ja kyselyjen tuloksia voidaan käyttää tutkimus- ja kehittämistyössä Niilo Mäki -säätiön ja yhteistyökumppaneiden toimesta. 

Oppilaitokset vastaavat henkilötietoja sisältävien tulosten säilytyksestä/ arkistoinnista tästä eteenpäin. Tulokset voidaan esimerkiksi tallentaa omille suojatuille asemille tai tulostaa niistä paperiversiot. 

Niilo Mäki -säätiö toimii henkilötietojen käsittelijänä ja lisenssejä ostavalla oppilaitoksella/ kunnalla on rekisterinpitäjän rooli. Kun oppilaitokset ostavat lisenssejä, oston yhteyteen tulee tietojen käsittelyyn liittyvä sopimus, jonka ehdot ostaja hyväksyy allekirjoittamalla käsittelysopimuksen ja palauttamalla sen Niilo Mäki Instituuttiin osoitteeseen nmi(at)nmi.fi. Sopimuspohja lähetetään tilausvahvistuksessa tilaajalle. 

DigiLukiseulan (Arvio-järjestelmän) käyttäjien (opettajat) yhteystietorekisterin tietosuojaseloste on saatavilla tästä. 

Esitteet

Luku- ja kirjoitustaidon arviointimenetelmät alakoulun luokille 1–6 -esite on saatavilla tästä
Miksi suosittelemme Niilo Mäki Instituutin kehittämiä luku- ja kirjoitustaidon arviointimenetelmiä luokille 1–8? Tutkijoidemme perustelut löytyvät kootusti tästä

Tutustu lyhyeen esittelyvideoon:

Tutustu pidempään esittelyvideoon:


Lisätietoja
 

Lue lisää osoitteesta digilukiseula.nmi.fi. 

Tekninen tuki DigiLukiseulan ostaneille:
Puhelin arkisin klo 9–13.30: 040 702 7527 (Jaakko Ryssy)
Sähköposti: arvio-tuki@nmi.fi 

Muut lisätiedot
Pirita Korpivaara 040 681 8950
Maria Haakana 050 361 0973
Maria Rintanen 050 441 3686
Riikka Malinen 040 704 1318
Assi Karppinen 040 681 8870

 

Lisätiedot

Oppilastunnusten määrä

50, 100, 150

Luokka-aste

1, 2

Saatat myös pitää...