Kissatarina – Lapsen kerrontataitojen arviointimenetelmä

160,00 

Tekijät: Leena Mäkinen
Kustantaja: Niilo Mäki Instituutti
Vuosi: 2019
Käyttötarkoitus: Arviointimenetelmä
Kohderyhmä: Puheterapeutit, psykologit, erityisopettajat
ISBN: 978-951-39-7779-5
Hinta: 160 €

29 varastossa

Kuvaus

Kerronnan vaikeudet ovat varsin yleisiä lapsilla, jotka käyvät puheterapeutin vastaanotolla. Kerronta on yksi kielen kehityksen tärkeä osa-alue ja sen vaikeudet hankaloittavat kommunikaatiota sekä sosiaalista vuorovaikutusta, joka voi johtaa sosiaalisista tilanteista vetäytymiseen ja jopa syrjäytymiseen. Tämän vuoksi kerrontataitojen huolellinen arvioiminen ja tavoitteellinen kuntouttaminen osana puheterapiaa sekä lapsen muuta kielellistä kuntoutusta on erittäin tärkeää.

Kissatarina on kuvasarjakerrontaan perustuva kertovan puheen arviointimenetelmä. Kuvasarjakerronta antaa mahdollisuuden tarkastella lapsen tuottamaa ilmausten kokonaisuutta yksittäisten sanojen tai lauseiden ”tuolla puolen”. Testin avulla saadaan tietoa siitä, miten lapsi käyttää kieltä tilanteessa, jossa tarkoituksena on itsenäisesti muodostaa yhtenäinen ja ymmärrettävä merkityskokonaisuus. Lasten kertomuksista arvioidaan relevantin informaatiosisällön määrää ja tarkkuutta. Testiin on laadittu persentiiliarvot, joiden avulla lasten suoriutumista voidaan tarkastella suhteessa viiteaineistoon.

Huolellinen arviointi on tehokkaan ja lapsen kielellisten vaikeuksien ydinongelmiin keskittyvän kuntoutuksen perusta. Kerrontataitojen arvioimisen tulisi sisältyä lapsen laajempaan kielellisten taitojen arviointiin, jos lapsella epäillään olevan kielellisiä vaikeuksia. Kerrontataitoja kannattaa arvioida myös silloin, jos lapsella epäillään olevan vaikeuksia sosiaalisen kommunikaation ja pragmatiikan osa-alueilla.

Kissatarina on ensimmäinen suomalainen julkaistu kertovan puheen arviointimenetelmä, ja se on tarkoitettu 4–8-vuotiaiden lasten kerrontataitojen arvioimiseen. Kissatarina soveltuu erityisesti puheterapeuttien työvälineeksi, mutta lisäksi sitä voivat käyttää psykologit ja erityisopettajat, jotka ovat perehtyneet lasten kerrontataitoihin ja jotka työskentelevät niiden lasten parissa, joilla on kielellisiä vaikeuksia.

Lisätietoja:
Arviointimenetelmän tekijän Leena Mäkisen haastattelu
NMI Bulletin 4/2019 Kissatarina – uusi menetelmä lasten kerrontaitojen arvioimiseen

Katso lyhyt esittely Kissatarinasta

Kissatarina-arviointimenelmän käyttöönottoon on saatavilla myös koulutusta: Tutustu tuleviin Kissatarina-koulutuksiin

Lisätiedot

Paino 0,95 kg (kilogramma)

Saatat myös pitää...