Yläkoulun 8. luokan DigiLukiseula

100,00 3220,00 

Huom! Valitse lisenssien määrä kohdassa “Lisenssien määrä” EI “Lisää ostoskoriin” -painikkeen vasemmalta puolen!

Pienin mahdollinen tilausmäärä on 50 lisenssiä eli testauskertaa. Lisenssit eivät vanhene, ainoastaan vähenevät käytön mukaan. Mikäli haluat valmiista vaihtoehdoista poikkeavan määrän, valitse lisenssien määräksi lähin pienempi luku ja kirjoita kassalla lisätietoihin toivomasi määrä. HUOM! maksutapana voi tällöin olla vain laskutus (paperi- tai verkkolasku).

Kuvaus

Yläkoulun 8. luokan DigiLukiseula on arviointimenetelmä, joka on tarkoitettu 8.-luokkalaisten perusluku- ja kirjoitustaidon sekä luetun ymmärtämisen taidon arviointiin. Digitaalinen seula helpottaa ja nopeuttaa erityisopettajan arviointityötä: tehtävien tekeminen, tarkistaminen ja pisteyttäminen hoituu digitaalisesti! Lukemisen ja kirjoittamisen vaikeuksia kokevat oppilaat voidaan DigiLukiseulan avulla alustavasti tunnistaa nopeasti ja se mahdollistaa tarvittavien tukitoimien antamisen oppilaille aiempaa nopeammin.

Yläkoulun 8. luokan DigiLukiseula sisältää seuraavat tehtävät:

  • kaksi teknisen lukutaidon tehtävää
  • oikeinkirjoituksen tehtävän
  • luetun ymmärtämisen tehtävän
  • opintoihin liittyvän kyselyn

Oppilaan tuloksia pääsee tarkastelemaan tehtäväkohtaisesti. Jokaisen tehtävän kohdalle tulee näkyviin lyhyt koonti oppilaan kaikkien vastausten määrästä, oikeiden vastausten määrästä, vastaamiseen käytetystä ajasta ja tehtävän tuloksesta persentiilinä. Koonnin alla vastaukset ovat nähtävillä kokonaisuudessaan, jolloin niitä voi tarkastella myös laadullisesti (esimerkiksi sanelun sanoja). Jokaisen tehtävän kohdalla on myös lyhyt kuvaus tehtävän sisällöstä ja sen tarkoituksesta.

Mitä seulonnan jälkeen?

Seulontamenetelmää ei ole tarkoitettu lukiongelmien toteamisen ainoaksi välineeksi, vaan työkaluksi, jonka avulla pystytään tehokkaasti tunnistamaan ne oppilaat, joiden ongelmat näyttävät edellyttävän lukemisen ja kirjoittamisen taitojen tarkempaa arviointia. Seulontamenetelmän testitulokset ohjaavatkin valikoimaan joillakin osa-alueilla heikosti menestyviä oppilaita tarkempaan tuen tarpeen selvittelyyn yksilötestien avulla (esim. YKÄ-testistön tehtävät).

Yläkoulun 8. luokan DigiLukiseulan myynti ja käyttöönotto

Yläkoulun 8. luokan DigiLukiseula on myynnissä lisenssiperiaatteella. Yhden oppilaan lisenssi maksaa 1,60 euroa. Lisäksi jokaisen lisenssitilauksen yhteydessä maksetaan palvelumaksua 20 euroa. Tällä maksulla katetaan tukipalvelua, johon käyttäjät voivat olla yhteydessä kysymysten herätessä/ ongelmatilanteissa.

Käytännön toteutuksesta

Lisenssi on siis käytännössä kirjautumiskoodi tehtäviin. Opettaja/ rehtori/hankinnoista vastaava ostaa tarvittavan määrän lisenssejä verkkokaupasta ja antaa koodin kaikille niille oppilaitoksensa opettajille, jotka tehtäviä teetättävät oppilaille. Koodilla opettaja saa oikeuden teettää tehtäviä. Käytännössä opettaja siis rekisteröityy, kirjautuu järjestelmään ja luo siellä tunnuksia oppilaille sen verran kuin tarvitsee.

Huom! Testiajankohtaa miettiessäsi, huomioi rekisteröintiin ja lisenssien ostoon sekä oppilaiden tunnusten luomiseen menevä aika. Tunnukset/ lisenssit vähenevät sitä mukaa kuin niitä käytetään, reaaliaikaisesti. Tunnukset/ lisenssit eivät vanhene, vaan niitä voi käyttää esim. seuraavanakin syksynä, jos niitä jää yli.

DigiLukiseulan ostajille tarjotaan opetusvideotallenne sekä digitaalinen käsikirja järjestelmän ja arviointivälineen käyttöön liittyen. Saat linkit ja kirjautumisohjeet alustanne toimitusvahvistuksesta.

Huomioi, että oppilaat tarvitsevat tehtävien tekemiseen tietokoneen, näppäimistön, hiiren ja kuulokkeet. Selaimena käytetään joko Chromea tai Mozilla Firefoxia.

Tietojen säilytyksestä ja tietosuojasta

Oppilaiden henkilötiedot (nimi ja ryhmä) tallentuvat Niilo Mäki -säätiön suojatulle palvelimelle, jossa niitä säilytetään neljän vuoden ajan. Sen jälkeen aineisto anonymisoidaan eli tehtävien tulosten yhteydestä poistetaan henkilötiedot (oppilaan nimi, ryhmä). Anonymisoituja tehtävien ja kyselyjen tuloksia voidaan käyttää tutkimus- ja kehittämistyössä Niilo Mäki -säätiön ja yhteistyökumppaneiden toimesta.

Oppilaitokset vastaavat henkilötietoja sisältävien tulosten säilytyksestä/ arkistoinnista tästä eteenpäin. Tulokset voidaan esimerkiksi tallentaa omille suojatuille asemille tai tulostaa niistä paperiversiot.

Niilo Mäki -säätiö toimii henkilötietojen käsittelijänä ja lisenssejä ostavalla oppilaitoksella/ kunnalla on rekisterinpitäjän rooli. Kun oppilaitokset ostavat lisenssejä, oston yhteyteen tulee tietojen käsittelyyn liittyvä sopimus, jonka ehdot ostaja hyväksyy allekirjoittamalla käsittelysopimuksen ja palauttamalla sen Niilo Mäki Instituuttiin osoitteeseen nmi(at)nmi.fi. Sopimuspohja lähetetään tilausvahvistuksessa tilaajalle.

DigiLukiseulan (Arvio-järjestelmän) käyttäjien (opettajat) yhteystietorekisterin tietosuojaseloste on saatavilla tästä.

Tiivistetysti

1) Tilaaja (rehtori/ opettaja tai vastaava) saa tilauksen yhteydessä lisenssiavaimen ja aloitusoppaan sähköpostiinsa.
2) Tilaaja tai rekisteriasioista vastaava täyttää henkilötietojen käsittelysopimuksen ja palauttaa sen Niilo Mäki Instituutille.
3) Tilaaja jakaa lisenssiavaimen ja aloitusoppaan opettajalle/ opettajille.
4) Opettaja rekisteröityy osoitteessa arvio.nmi.fi ja käyttää lisenssiavainta saadakseen oikeuden lisenssiin.
5) Tällä lisenssillä opettaja saa käyttöliittymän haltuun ja pääsee luomaan tunnuksia oppilailleen (tunnus/ oppilas) sekä tarkastelemaan tehtävien tuloksia arviointitilaisuuden jälkeen.
6) Tunnuksilla oppilaat pääsevät tekemään tehtävät.

Lisätietoja

Lue lisää osoitteesta digilukiseula.nmi.fi.

Yläkoulun DigiLukiseulan käyttöperehdytys (ohjevideo)

Miksi suosittelemme Niilo Mäki Instituutin kehittämiä luku- ja kirjoitustaidon arviointimenetelmiä luokille 1–8? löytyy kootusti tästä

Digilukiseulan käyttöön on tarjolla myös koulutusta:
Yläkouluikäisten nuorten lukemis- ja kirjoittamistaitojen arviointi – Yläkoulun DigiLukiseulan käyttökoulutus, verkkotallennekoulutus

Koulutusta toteutetaan myös tilauskoulutuksena.

Tekninen tuki DigiLukiseulan ostaneille:
Puhelin arkisin klo 9-13.30: 040 702 7527 (Jaakko Ryssy)
Sähköposti: arvio-tuki@nmi.fi

Muut lisätiedot
Maria Haakana 050 361 0973
Maria Rintanen 050 441 3686
Riikka Malinen 040 704 1318

Lisätiedot

Lisenssien määrä

50, 100, 150, 200, 250, 500, 750, 1000, 2000