Välineitä lukutaidon arviointiin, tukemiseen ja innostamiseen

Viime vuosina Niilo Mäki Instituutissa toteutettu useita hankkeita, joissa on kehitetty välineitä lukutaidon arviointiin, tukemiseen ja lukemaan innostamiseen. Olemme kehittäneet luku- ja kirjoitustaidon arviointimenetelmiä aina ensimmäisestä luokasta alkaen toiselle asteelle saakka. Hankkeissamme on syntynyt lukuisia materiaaleja lukutaidon tukemiseen ja lukemaan innostamiseen. Myös NMI Klinikan palvelut tarjoavat tukea luku- ja kirjoitustaidon arviointiin sekä yksilölliseen kuntoutukseen.

Arviointi, tuen suunnittelu ja toteuttaminen kulkevat erottomattomasti yhdessä

Tukivastemalli on oppimisen arviointiin ja tuen suunnitteluun kehitetty malli, jonka mukaan arviointi, tuen suunnittelu ja toteuttaminen kulkevat erottomattomasti yhdessä. Malli pitää olennaisena arvioinnin ja tuen systemaattisuutta ja tutkimusperustaisuutta – sitä, että käytetään menetelmiä, joiden luotettavuudesta ja vaikuttavuudesta on näyttöä. Lukemisen ja kirjoittamisen taitojen arvioinnissa tämä tarkoittaa sitä, että menetelmät on rakennettu ja normitettu huolellisesti ja arviointi kohdentuu niihin taitoihin, jotka ovat olennaisia kussakin ikävaiheessa kyseisessä kielessä ja kulttuurissa.

Lukivaikeuksiin liittyvä tutkimus osoittaa, että varhainen tuki on vaikuttavinta. Varhainen tuki edellyttää kuitenkin vaikeuksien mahdollisimman varhaista tunnistamista. Osa lukivaikeuksista ilmenee vasta myöhemmin koulupolulla ja siksi arviointi pitkin koulupolkua ja etenkin nivelvaiheissa on tärkeää.Tuen suunnittelun ja toteuttamisen kannalta tuen tarpeen tunnistaminen on olennainen, mutta ei riittävä askel. Sen lisäksi tarvitaan yksilöllistä arviointia ja oppimisen seurantaa, joiden avulla tukea voidaan kohdentaa yksilöllisesti sekä seurata tuen vaikuttavuutta. Siten arviointi ja tuki limittyvät saumattomasti toisiinsa. Lukitaitojen arvioinnista tukivastemallin mukaisesti löydät enemmän tietoa täältä: https://www.nmi.fi/lukiarviointi/

Välineitä tuen tarpeen tunnistamiseen, yksilölliseen arviointiin ja oppimisen seurantaan

LUKINO – Lukemisen, oikeinkirjoittamisen ja nimeämisen arviointi -hankkeessa kehitettiin tutkimusperustaisia arviointimenetelmiä lukemisen ja kirjoittamisen vaikeuksien tunnistamiseen sekä nopean nimeämisen taitojen arviointiin.
Tuen tarpeen tunnistamista varten kehitettiin

Digilukiseulojen lisäksi hankkeessa tuotettiin yksilölliseen arviointiin ja oppimisen seurantaan soveltuva  AKI – Luku- ja kirjoitustaidon arviointimenetelmä alakoulun luokille 1–6. Yksilöllinen arviointi ja oppimisen seuranta

Hankkeessa kehitettiin myös tärkeän lukutaidon taustataidon, nopean nimeämisen, arviointia. Nopealla nimeämisellä tarkoitetaan taitoa hakea sujuvasti mielestä tuttuja sanoja kuten värejä ja esineitä. Nimeämisnopeus ennustaa muun muassa luku- ja laskutaidon kehitystä ja selittää oppimisvaikeuksien taustaa ja pysyvyyttä. LUKINO-hankkeessa uudistettiin Nopean sarjallisen nimeämisen testiä: kun testin edellinen versio sisälsi viitetiedot 6–12-vuotiaille, uudet normit kattavat nyt 5–16-vuotiaat ja aikuiset. Lisäksi uudistettu testi sisältää uuden tehtävän lukumäärien nimeämiseen, joka näyttää olevan muita tehtäviä vahvemmin yhteydessä aritmeettisten perustaitojen sujuvuuteen. Nopean nimeämisen testi – RAN on saatavilla Kojusta. LUKINO-hankkeessa tuotettiin lisäksi tutkimustietoa lasten ja nuorten nimeämisestä, lukutaidoista, laskusujuvuudesta ja tarkkaavuudesta. 

“Teimme arviointimenetelmien kehittämistyötä tiiviissä yhteistyössä opettajien ja erityisopettajien kanssa. Vapaaehtoisten opettajien paneutuminen ja into osallistua hankkeeseen teki meihin vaikutuksen. Se kertoo siitä, että tällaisille välineille on kentällä tarvetta ja kysyntää.” iloitsee LUKINO-hankkeen vastaava tutkija Riikka Heikkilä

Luku- ja kirjoitustaitojen tuen tarpeen tunnistamisen välineet on Niilo Mäki Instituutissa aikaisemmin kehitetty myös yläkouluun ja toiselle asteelle.  Digitaalinen seula helpottaa ja nopeuttaa erityisopettajan arviointityötä: tehtävien tekeminen, tarkistaminen ja pisteyttäminen hoituu digitaalisesti. Lukemisen ja kirjoittamisen vaikeuksia kokevat oppilaat voidaan DigiLukiseulan avulla alustavasti tunnistaa nopeasti ja se mahdollistaa tarvittavien tukitoimien antamisen oppilaille aiempaa nopeammin.

  • Yläkoulun 7. luokan  ja 8. luokan DigiLukiseula on arviointimenetelmä, joka on tarkoitettu yläkoululaisten perusluku- ja kirjoitustaidon sekä luetun ymmärtämisen taidon arviointiin. 
  • DigiLukiseula nuorille ja aikuisille on seulontatesti, joka on tarkoitettu yli 15-vuotiaiden perusluku- ja kirjoitustaidon sekä luetun ymmärtämisen arviointiin. 

Digilukiseula-sivustolla digilukiseula.nmi.fi pääsee tutustumaan tarkemmin ala- ja yläkoulun sekä nuorten ja aikuisten Digilukiseulojen käsikirjoihin ja käyttöperehdytysvideoihin. Sivuston raporteista ja artikkeleista löytyy myös seurantatietoa DigiLukiseulan Luki-indeksistä, jolla on seurattu mm. toisen asteen aloittavien opiskelijoiden perusluku- ja oikeinkirjoitustaitojen kehitystä vuosina 2019–2022.

Luku- ja kirjoitustaidon arviointimateriaaleja on saatavilla myös ruotsiksi: https://koju.nmi.fi/tuote-osasto/svensksprakiga-material/ 

LYSTI -hanke kehittää välinettä luetun ymmärtämisen strategioiden arviointiin

Vuoden 2025 alussa käynnistyneen LYSTI – Luetun ymmärtämisen strategioiden arviointi -hankkeen tavoitteena on kehittää väline luetun ymmärtämisen strategioiden arviointiin. Hanke pyrkii luomaan näyttöön perustuvan menetelmän, jolla voidaan arvioida alakouluikäisten lasten luetun ymmärtämisen strategioita ja auttaa tuen suunnittelussa. Luetun ymmärtämisen strategioilla tarkoitetaan keinoja, joiden avulla luetun ymmärtäminen tehostuu. Tällaisia keinoja ovat esimerkiksi ennakointi, arviointi, tiivistäminen ja oman ymmärtämisen valvominen. Nämä strategiat vaikuttavat olennaisesti siihen, miten luettua tietoa osataan käyttää. Strategioilla onkin niin olennainen merkitys luetun ymmärtämisessä, että niiden opettamista on pidetty yhtenä tärkeimmistä lukutaitoa kehittävistä toimista. Luetun ymmärtämiseen vaikuttavista tekijöistä strategiat ovat taitoja, joita voidaan oppia ja opettaa. Lue lisää LYSTI-hankkeesta: https://www.nmi.fi/lysti/ 

“Vaikka luetun ymmärtämisen strategioiden opettaminen kuuluu opetussuunnitelmaan jo alkuopetuksesta lähtien, ei niiden arviointiin ole olemassa alakoululaisille tarkoitettuja välineitä. Monet oppilaat omaksuvat tehokkaita strategioita nopeasti jo lyhyellä harjoittelulla, mutta erityisesti heikot lukijat tarvitsevat oletettavasti vahvempaa ohjausta niiden käyttöön. LYSTI-hankkeen tavoitteena on luoda yhdessä käyttäjien kanssa menetelmä, jolla saadaan tietoa lasten hallitsemista strategioista ja toisaalta taitopuutteista. Tätä tietoa voidaan suoraan hyödyntää opetuksen ja tuen suunnittelussa.“, kertoo hankkeen vastaava tutkija Riikka Heikkilä.

Lukusujuvuus harjaantuu harjoittelemalla 

Sujuva lukutaito on yksi keskeisimmistä perustaidoista, joita nyky-yhteiskunnassa tarvitaan. Lukusujuvuuden kehittyminen vaatii ahkeraa harjoittelua. ReadDrama-hanke oli Suomen Akatemian rahoittama Niilo Mäki Instituutissa toteutettu tutkimushanke, jossa tutkittiin lukuteatterin vaikuttavuutta 3.–5.-luokkalaisten oppilaiden lukutaitoihin ja -motivaatioon. Lukuteatterissa lukemista harjoitellaan draaman keinoin, näytelmätekstiä työstäen. Siinä  yhdistyvät toistavan ääneen lukemisen harjoittelu, leikillisyys ja ilmaisullisuus, sekä yhteistyö- ja tunnetaitoja harjoittavan oppilasprojektin motivoivuus. Tutkimuksen tulosten mukaan lukuteatteri on tehokas ja motivoiva tapa harjoitella lukemista. Hankkeen osana syntyi KUMMI 20. Lukuteatteri – sujuvuutta ja varmuutta lukemiseen draaman keinoin, jossa esitellään tarkemmin lukuteatterin draamakasvatuksellista opetusfilosofiaa sekä tarjotaan käytännön ohjeistusta ja vinkkejä lukuteatterityöskentelyn suunnitteluun ja ohjaamiseen.

KUMMI Arviointi-, opetus- ja kuntoutusmateriaaleista löytyy lukusujuvuuden tukemiseen myös materiaalit KUMMI 10. Tavoitteena sujuva lukutaito – Teoriaa ja harjoituksia sekä KUMMI 5. Aikamatkalla – Sujuvan lukemisen ja oikeinkirjoituksen harjoitusohjelma: ryhmän tukea lapsille ja kodin aikuisille KUMMI 10. sisältää sekä teoriatietoa lukemisen sujuvuuden harjoittelemisesta että käytännön harjaannuttamismenetelmiä. Aiheeseen liittyen on tarjolla opetustoimessa työskenteleville maksutonta verkkokoulutusta. KUMMI 5. puolestaan esittelee Aikamatkalla-harjoitusohjelman, jonka tavoitteena ovat lukemisen sujuvoituminen, luku- ja kirjoitusinnostuksen herättäminen ja itseluottamuksen vahvistaminen. Aikamatkalla-harjoitusohjelma on suunnattu 3.–5. luokkalaisille lapsille, jotka osaavat yhdistää äänteet tavuiksi ja sanoiksi, mutta joiden lukeminen on hidasta ja lukivaikeuden taustalla on nimeämisen pulmaa. 

KUMMI Arviointi-, opetus- ja kuntoutusmateriaaleista löytyvät lukivalmiuksien ja lukutaidon tukeen myös materiaalit 

Lukemisen sujuvoitumista voidaan tukea myös Luetaas – ääneen lukemisen harjoitusmateriaalilla alkuopetukseen. Maksuton sähköinen ja tulostettava materiaali sopii varsinkin erityisopetukseen, sillä harjoituksissa huomioidaan oppilaat, joille lukeminen on haastavaa. Materiaali on suunniteltu alkuopetukseen (1.-3.-luokkalaisille) ja sitä voi käyttää eritasoisten oppilaiden kanssa samallakin oppitunnilla. Luetaas! sisältää kaiken tarvittavan kymmentä oppituntia varten. Jokaisella tunnilla luetaan toistettavan sadun lisäksi samaa teemaa käsittelevä runo ja tietoteksti sekä harjoitellaan sanojen kirjoittamista, joten materiaali antaa mahdollisuuden myös erilaisiin teksteihin tutustumiseen. Luetaas!-materiaalin avulla oppilaat voivat harjoitella lukemista hauskalla ja motivoivalla tavalla. Eloisa kuvitus lisää satujen kiinnostavuutta. Materiaalissa on myös ohjeet, miten oppilaan edistymistä voi seurata. Tieto on tärkeää paitsi opettajalle, myös oppilaalle itselleen, sillä oman edistymisen näkyväksi tekeminen motivoi harjoittelemaan.

Lukumummit ja -vaarit tukevat lukutaitoa, sanavaraston kasvua ja innostavat lukemaan

Lukumummi ja -vaari -toiminnan tavoitteena on tukea lasten lukusujuvuutta ja sanavarastoa sekä lukuintoa ja -motivaatiota yhteisten lukutuokioiden avulla. Toiminta on tarkoitettu 2.–6.-luokkalaisille lapsille, jotka tarvitsevat tukea lukutaidon tai suomen kielen sanavaraston kehityksessä, tai muutoin voisivat hyötyä lukemisen lisäharjoittelusta. Lukumummi ja -vaari -toiminta perustuu tutkittuihin yhdessä lukemisen tapoihin ja sanaston oppimista tukeviin sananselitystekniikoihin, joihin vapaaehtoiset perehdytetään. Lukumummin tai -vaarin kanssa lukiessa lapsi saa sekä harjoitusta että mallin sujuvasta lukemisesta. Lisäksi lapsi saa yksilöllistä huomiota, välitöntä palautetta ja kannustusta sekä mahdollisuuden keskustella luetusta. Toiminnan kautta syntyy myös sukupolvien välistä vuorovaikutusta: seniori-ikäiset vapaaehtoiset pääsevät toiminnan kautta tutustumaan lasten lukutottumuksiin ja nykyajan koulumaailmaan, ja lapsi saa kontaktin toiseen sukupolveen. Lukumummi ja -vaari -hankkeessa on tuotettu runsaasti hyödyllistä ja konkreettista materiaalia niin kouluille kuin perheillekin: https://lukumummitjavaarit.fi/materiaalit/ Materiaaleista löytyy mm. tulostettava Lukupassi, johon on koottu koottu erilaisia lukemiseen ja kielellisten taitojen kehittämiseen liittyviä tehtäviä. Tehtäviä tekemällä lapsi voi saavuttaa aikuisen kanssa yhdessä sovittuja pieniä palkintoja, jotka auttavat motivoimaan niitäkin lapsia, joille lukeminen on haastavaa. Lukupassi innostaa niin koulussa kuin kotonakin!

Hankkeen myötä on syntynyt myös Yhdessä lukemaan -lukupuuhakirja, jonka tarinoita on maustettu sarjakuvilla, lasten piirroksilla sekä hauskoilla tehtävillä, joita voi tehdä vaikka yhdessä mummin tai vaarin kanssa. Tarinat ja tehtävät jakautuvat erilaisiin teemoihin ja painottavat sukupolvien välistä vuorovaikutusta ja positiivista kohtaamista, joita yhteiset lukuhetket vahvistavat.

Ekapeli tukena lukemisen perustaitojen harjoittelussa

Ekapeli on tullut monelle tutuksi viime viimeisen 20 vuoden aikana. Pelistä on kehitetty useita versioita (mm. perustaitojen harjoitteluun tarkoitettu Ekapeli-Alku, ruotsinkielinen SpelEtt ja SpelEtt Läsflyt). Ekapelit ovat maksutta ladattavissa ja käytettävissä Niilo Mäki Instituutin ylläpitämän www.lukimat.fi -palvelun kautta. Mobiililaitteille pelit voi ladata suoraan sovelluskaupoista.

NMI Klinikka luku- ja kirjoitustaidon arvioinnin ja kehittämisen tukena

NMI Klinikka tarjoaa tukea silloin, kun luku- ja kirjoitustaitojen kehitys herättää huolta. NMI Klinikalle on mahdollista hakeutua lukitestaukseen, jossa arvioidaan lukemisen ja kirjoittamisen taidoista lukusujuvuutta, luetun ymmärtämistä ja oikeinkirjoittamista. Lisäksi selvitetään, onko kyseessä erityinen lukemisen ja/tai kirjoittamisen vaikeus. Testistä saa lausunnon, jota voi hyödyntää esimerkiksi pääsykokeissa tai ylioppilaskirjoituksissa. Toisinaan on hyvä arvioida lukemisen ja kirjoittamisen vaikeuden taustalla olevia tiedonkäsittelyntaitoja tarkemmin. NMI Klinikalla on mahdollista tehdä myös oppimisvaikeuksien laajempia tutkimuksia.
NMI Klinikalla on myös monenlaista tukea lukitaitojen vahvistamiseen. Tarjolla on tukea nuorille ja nuorille aikuisille, joille kirjallinen tuottaminen on haastavaa. Kirjoittamisen ryhmässä harjoitellaan tekstin rakentamista ja käsitellään kirjoittamisen haasteiden taustatekijöitä. Lasten ja varhaisnuorten vanhemmille ja muille huoltajille suunnattu Kodin aikuisten ryhmä tukee lapsen tai nuoren lukivaikeuden ymmärtämistä ja tarjoaa vinkkejä luku- ja kirjoitustaidon tukemiseen. Tapaamisissa käsitellään myös lukivaikeuden vaikutuksia perhe-elämään. Tsemppiryhmät kouluun on puolestaan tarkoitettu oppilaille, joille erityisopetuksen tuki ei ole riittänyt, mutta jotka eivät ole oikeutettuja terveydenhuollon kuntoutukseen. Ryhmät järjestetään etäyhteydellä koulupäivän aikana ja niihin osallistuu oppilaita sekä koulun henkilökuntaa eri kouluista. Lukitsemppi -ryhmä tarjoaa 3.–5.-luokkalaisille lapsille etäohjattua tukea luku- ja kirjoitustaidon kehittymiseen. Lasten ja nuorten parissa työskenteleville NMI Klinikka tarjoaa myös oppimisvaikeuksiin ja neuropsykiatrisiin haasteisiin liittyvää konsultaatiota ja työnohjausta. Konsultaation tavoitteena on tukea koulunkäynnin haasteiden ymmärtämistä ja tuen suunnittelua. NMI Klinikan palveluita on saatavilla sekä Jyväskylässä että etäyhteyksin.

“NMI Klinikan toiminta on otettu hyvin vastaan eri-ikäisten asiakkaiden taholta, ja siitä olemme iloisia” toteaa NMI Klinikan kliininen johtaja Nina Kultti-Lavikainen.

Lue lisää:
Testeistä ja arviointimenetelmistä
Digilukiseulasta
LYSTI – Luetun ymmärtämisen strategioiden arviointi -hankkeesta
KUMMI Arviointi-, opetus- ja kuntoutusmateriaaleista
Luetaas! – Toistavan ääneen lukemisen harjoitusmateriaaleja alkuopetukseen -materiaalista
Lukumummit- ja vaarit -toiminnasta
Ekapelistä
NMI Klinikasta